Kayseri Davulcu, düğünlerde, evden gelin çıkarmalarda, kına gecelerinde, asker eğlencelerinde, çeyiz götürme merasimlerinde cemiyette yer alan konukları ve misafirleri eğlendirmek için davullu zurnalı halaylar ve oyun havaları çalan yöresel ve geleneksel davul zurna müzisyenlerinin kısa adıdır. Kayseri davulcu ekibi Kayseri merkez ve bağlı ilçelerdeki tüm davul zurna işleri için hizmetinizdedir. Ekibimiz bir davulcu ile bir zurnacı olmak üzere iki kişilik yöresel ve geleneksel müzik ekibidir. Davul zurna kiralama hizmeti almak için 0552 370 24 27 numaralı Kayseri davulcu telefonunu arayabilirsiniz.
Kayseri Davulcu Telefonu 0552 370 24 27
En kolay davul zurna çağırmak için telefonla davulcu zurnacı numaralarını arayabilirsiniz. Adres vermeniz ya da konum atmanız yeterli olacaktır. Kayseri’deki tüm mahalle ve semtlere davul zurna ekibi kendi arabası ile gelecektir. Davulcu telefon numarasını arayarak Kayseri’de istediğiniz mahalleye davul zurna çağırabilirsiniz.
Kayseri Davulcu Fiyatları
Gelin çıkarma gibi yarım saat ya da bir saatlik davul zurna çalınması işlerinde Kayseri genelinde davulcu kiralama fiyatları oldukça uygundur. Ortalama olarak yarım saatlik bir davul zurna işi için 1.500 TL ile 2.000 TL arasında yol dahil bir davulcu ve bir zurnacı kiralayarak istediğiniz adreste davul zurna çaldırabilirsiniz. Eğer uygun davul zurna kiralama fiyatı almak isterseniz Kayseri’de davul zurna kiralama hizmeti veren davulcu telefonlarını tek tek arayarak uygun fiyatlı olan davulcu ile size davul zurna çalması için anlaşabilirsiniz.
Kayseri Davulcu Kiralama
Kayseri Düğüne Davulcu Kiralama bir çok düğün sahibi tarafından önceden düşünülmelidir. Düğün salonunda yöresel davul zurna müzikleri çalınmasını ve yöresel halk oyunları oynanmasını isteyen kişiler düğüne davulcu ayarlayarak davul zurna hizmeti alabilirler.
Geline Davulcu Kiralama Kayseri’de en yaygın davulcu kiralama hizmeti alınan düğün eğlencesidir. Geline davulcu kiralamak isteyen kişiler için Kayseri’de davulcu kiralama hizmeti veren bir çok davulcu ve düğün organizasyon firması vardır.
Kayseri Kapı Önünde Çalması İçin Davulcu Kiralama hizmeti yine Kayseri’de yaygın olarak davulcu kiralamada kullanılan bir yöntemdir. Kayseri’de düğün günü düğün salonuna gitmeden önce gelinin baba evinden davullu zurnalı gelin çıkarma yapmak için kapı önünde çalması için erkek evi tarafından davulcu kiralama hizmeti alınır.
Davulcu Zurnacı Kayseri
Kayseri’de düğünde davul çaldırmak için düğüne davulcu kiralamak gerekir. Düğüne sadece davulcu kiralanabileceği gibi davulcu zurnacı ikisi birlikte müzik ekibi olarak da kiralanabilir. Düğünlerde davulcu genellikle düğün salonunun kapısında düğüne gelen konukları davul zurna ile karşılamak için ve düğün salonunda halay ve oyun havaları için kiralanır. Düğünlere davulcu kiralayan kişiler genellikle kendi yörelerinin davulcularını tercih ederler. Kayseri’de neredeyse her yöreden davulcu bulmak mümkündür. Düğünde çok iyi eğlenmek ve yöresel oyun havalarını oynamak için yöresel davulcu kiralamak en iyi seçenek olacaktır.
Davulcu Ekibi Kayseri
Evden gelin çıkarken davul zurna ile çıkarılması Kayseri’de en yaygın düğün adetleri arasındadır. Düğün sezonunun yoğun olduğu bahar ve yaz dönemlerinde hemen hemen her sokakta davul zurna ile gelin çıkarma yapılırken görebilirsiniz. Hal böyle olunca düğün öncesi gelin çıkarma için bir çok düğün sahibi geline davulcu kiralama hizmeti almaktadır.
Kayseri Davulcu Ekibi Kiralama hizmeti almak isteyen kişiler Kayseri’deki davulcu ekibi telefonlarını arayarak telefonla davulcu ekibi kiralama hizmeti alabilir. Eğer telefonla görüşerek davulcu ekibi kiralamak istemeyen kişiler olursa onlar da Kayseri’deki davulcu ekipleri ile buluşarak yüz yüze görüşerek davulcu kiralama hizmeti alabilirler.
Kayseri Davulcu Numarası
Kayseri’de davulcu fiyatlarını sormak için, davulcu kiralama hizmeti hakkında bilgi almak için, davulcu tutmak için, davulcu kiralamak için Kayseri’de bu işi yapan davulcuların telefon numaralarına ulaşmak yeterli olacaktır. Kayseri davulcu numaralarına sokaklardaki ilanlardan internetten Kayseri davulcu web sitelerinden ulaşabilirsiniz. Hemen davul zurna kiralamak için Kayseri davulcu numarası 0552 370 24 27 arayabilirsiniz.
Kayseri Acil Davulcu
Davulcu kiralamayı unuttunuz ya da davulcu kiralamak son anda aklınıza geldi ya da siz davul zurna ile gelin çıkarmayı hiç düşünmezken kız tarafı davul zurna olmadan gelin çıkarma olmaz dedi. Bu gibi durumlarda bir davul zurna krizi yaşanır ve hızlıca en acil tarafından orada düğüne gelen tüm yakınlar bir anda her biri bir taraftan acil davulcu bulmaya çalışır. Neyse ki böyle durumlarda Kayseri’de en kısa sürede gelerek davul zurna çalmaya hazır olan bir çok davulcu, zurnacı ve davul zurna ekibi vardır. Bu acil davul zurna kiralama hizmeti veren davulcuların telefon numaralarına internetten ulaşarak hızlıca acil davulcu bulabilirsiniz. Acil davulcu hizmeti veren davulcular davulcu lazım olan adrese kendi arabaları ile çok hızlı bir şekilde gelerek davul zurna çalmaya başlarlar.
Kayseri Davulcu Çağırma
Kayseri’de davul zurna çaldırmak isteyen düğün ve eğlence sahibi kişiler veya evlenecek çiftler gelini evden çıkarmak için, gelin kapısına, düğün için düğün salonuna, kına gecesi için kına gecesi salonuna, asker eğlencesi için askerin evinin önüne ya da terminale davulcu çağırır. Kayseri’de davulcu çağırmak için illa davulcun adresine ya da beklediği yere gitmeye gerek yoktur. Sadece Kayseri davulcu telefonlarını arayarak adresinize, düğün salonuna, kız evinin kapısının önüne, erkek evine, kına salonuna ya da terminale davulcu çağırabilirsiniz. Davulcu çağırma fiyatları davulcunun sizin davul zurna çaldıracağınız yere olan uzaklığına ve davul çalınacak olan süreye göre değişmektedir.
Kayseri Davulcu Zurnacı
Kayseri’de davul zurna çaldırmak için davul zurna kiralama hizmeti almak isteyen kişiler davulcu telefonlarını aradıklarında sadece davulcu için değil de davulcu ve zurnacı şeklinde iki kişilik geleneksel bir müzik ekibi için görüşme yaparlar. Ayrıca davul zurna çaldırmak için davul zurna kiralama fiyatlarını soran kişiler yine sadece davulcu fiyatlarını değil de davulcu zurnacı kiralama fiyatlarını sorarlar. Bu nedenle Kayseri’de davul zurna kiralama hizmeti almak isteyenler sadece davulcuyu ya da sadece zurnacıyı araması yeterlidir. Davulcu ve zurnacı ekip olarak düğünlerde davul zurna kiralama hizmeti verdiğinden siz sadece birisi ile görüşerek hem davulcu hem de zurnacıyı kiralayabilirsiniz.
Davul Zurna Kayseri
Kayseri’de davul zurna çalgısı töre ve adetler gereği en çok düğünlerde, evden gelin çıkarma ve kız alma merasimlerinde, asker eğlencelerinde, kına gecelerinde, toplu piknik, miting, mekan açılışları, sünnet düğünleri gibi müzikli ve oyunlu eğlencelerde sık sık tercih edilmektedir. Özellikle düğünlerin ve eğlencelerin yoğun olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde Kayseri sokaklarında bir çok kez davul zurna çalarken görebilirsiniz. Özellikle sokaklarda kapı önünde evden gelin çıkarma merasimlerinde bir çok düğün sahibi kapısında davul zurna çalınması için davulcu zurnacı kiralar.
Kayseri Davul Zurna Ekibi
Kayseri düğünlerinde davul zurna çalan, Kayseri eğlencelerinde yöresel davul zurna kiralama hizmeti veren, davulcu ve zurnacılardan oluşan ekibi Kayseri davul zurna ekibi denilmektedir. Kayseri içerisinde kimin düğünü olsa, kimin evden gelin çıkarması olsa, kimin askeri olsa tüm eğlence ve etkinliklerde davul zurna çalması için, halay havaları çalması için Kayseri davul zurna ekibi telefonla aranarak çağrılır. Telefonla aradığınızda Kayseri davul zurna ekibi en hızlı şekilde verdiğiniz adrese gelerek davul zurna çalacaktır. Kayseri davul zurna ekibi davul zurna çalarken genellikle yöresel davulcu zurnacı kıyafetleri ya da geleneksel davul zurnacı kostümleri giyer.
Kayseri Yöresi Düğün Adetleri
Kayseri ilimiz gelenek görenek örf ve adetlerini geçmişten günümüze güzellikleriyle taşıyan ender şehirlerimizden biridir. Kayseri düğünleri bir çok farklı ritüeli barındıran gelenek ve göreneklerimize göre yapılır.
Kayseri Yöresi Nişan Adetleri
Önceki sayfalarda ”kahve” başlığı altında anlatılanlar 30 35 yıl kadar önceleri kadınlar arasında ve ”şerbet” adıyla yapılırdı. Şerbette bir nevi başlık parası olan kızın Mihr-i Muaccel’i ile Mihr-i Mahırı tesbit edilirdi. Kıza takılacak takılar evlenince yine kızla beraber oğlan evine geleceği için. kız evine verilen ve yaygın olan başlık diye anlaşılmamalıdır. Nikah hakkı kadının, boşama hakkı ise erkeğindir. Erkek, kadını boşadığı takdirde Mihr-i Mahır yürürlüğe girer ve erkek kadına tespit edilen miktarda peşin ve taksitle (nafaka) para verir. Önceleri kıza verilen hediye 500 ila 20.000 altın kuruş arasında değişirmiş. Hemen hemen 35 yıllık, hatta daha da fazla bir süredir bu para, beşli diye bilinen Cumhuriyet altını olarak verilmektedir. Son yıllarda da beşlinin yerini gerdanlık, inci, platin veya elmas saatler almaktadır.
Nişan kız evinde olur. Kızın bütün akrabaları, oğlan evinin kıza takı takacak ya da para verecek yakınları toplanırlar. Oğlan evinden bir yaşlı kadın ”gelin kızımızı getirin” der. Gelin kız yanında bir kız arkadaşıyla gelir. Önce oğlan evi konuklarının, sonra kız evi konuklarının ellerini öper, sonra odanın ortasına gelip durur. Kızın yanına evli bir kadın gelir ve hediyeler takılmaya başlanır. ilkönce kaynananın hediyeleri takılır, Kaynana, altınları kızın yanındaki evli kadına verir, o da takar. Diğer akrabaların hediyelerini de kızın yanındaki kadın, hediyeyi verenin adını yüksek sesle söyleyerek takar. Kız altınları takıp, zarf içinde para olarak verilen diğer hediyelerini de aldıktan sonra tekrar el öperek teşekkür eder. Sonra düzende gelen elbiseleri tek tek giyerek, bir defile gibi gelir el öper. Misafirler giderken gelin kız tekrar el öper. Daha önceleri kaynana hariç diğer oğlan evi yakınları kıza altın değil, halı hediye ederlermiş. Kızın değerli oluşu ve çeyizinin zenginliği, halılarına bakılarak ölçülürmüş. Şimdi yine her kızın çeyizinde birçok halı bulunur.
Kayseri Yöresi Kız Kınası Adetleri
Nişanla düğün arasına Ramazan Bayramı girdiği takdirde oğlan evi tarafından kız evine kına, yazma, ayakkabı, çerez v.s. gönderilir. Kurban Bayramı’nda ise kız tarafına kurbanlık koç gönderilir. Çünkü kız nişanda birçok altına sahip olmuştur. Bu altınlar kızla beraber oğlan evine geleceğine göre, bu altınlara düşen kurbanı almakta oğlan evine düşer. Düğünden sonraki ilk dini bayram ziyaretinde de kız evi, kızlarına bir ayakkabı veya terlik, damatlarına da gömlek, kravat gibi hediyeler verirler.
Salı akşamı kadınlar kız evinde toplanırlar. Bu toplantıya konu-komşu, eş-dost bütün kadınlar davet edilmeden gelebilirler. Eskiden mutaassıp olmayan bazı aileler çalgıcı tutarlarmış. Şimdi kız kınasında, çalgı çalmak adeti tamamen kaybolmuştur. Gençler aralarında, türküler söyleyip, oyunlar oynarlar. Gelin kızın ve arkadaşlarının ellerine kına yakılır.
Eskiden çeyiz getirmek oldukça zahmetli olurmuş. Atlar veya develer süslenir, oğlan evinden kafileyle gidilirmiş. Kız evi önünde, davul zurnalarla güreşler yapılırmış. Kafile dönerken, başka bir kafileye rastlanırsa, yoldan ilkönce geçmek ve böylece uğur kazanmak için kavga edilirmiş. yaralananlar bile olurmuş.
Kayseri Yöresi Çeyiz getirme Adetleri
Son zamanlarda bir kamyon kiralanıyor, 1-2 taksinin de iştirakiyle çarşamba sabahı kız evine gidiliyor. Kuran ve duadan sonra yaşlılar oturup kahve içerken, gençlerde hamallarla beraber çeyizi kamyona yüklerler Yükleme işlemine kız evine mensup kimse Katılmaz Çeyiz oğlan evine gelince hemen yerleştirilir. Çeyize; düzende kıza alınan elbise ve eşyalarla, nişanda oğlan evi tarafından takılan takılar da dahildir. Önceleri yatak odası takımını yani, karyola, gardırop, komimdin, tuvalet masası ve aynası gibi eşya kızın çeyizinde olurdu. Sonraları yatak odası takımı almak oğlan evine layık görülmüş ve şimdi halen böyledir. Kızın çeyizinin büyük kısmı, akrabalarının aldığı hediyelerle tamamlanır.
Kayseri Yöresi Erkek Kınası Adetleri
Erkek kınasına genellikle kına gecesi de denir. Kına gecesi çarşamba akşamı oğlan evinde olur. Çoğu aileler salı akşamı da toplanırlar. Fakat hiç bir merasim olmadan sadece sohbet edilir. Kayseri yerli halkı genellikle İslam dinince yasak ve haram olduğu için çalgılı, köçekli (dansöz) ve içkili düğün yapmazlar. Fakat böyle düğünlere de sık sık rastlanır. Erkek kınası çalgılı ise, genellikle içki de içilir, salı ve çarşamba olmak üzere iki gün olur. Bu toplantıya oğlan evinin bütün akrabaları, yakınları. komşular ve mahallenin bütün erkekleri kendiliğinden davetlidirler. Yeni gelenlere hemen sigara tutulur, su ikram edilir. Bu toplantıda gençler ve yaşlılar ayrı ayrı odalarda otururlar. Yatsı ezanından sonra damat hariç bir grup yaşlı ve genç kız evine giderler. Bu gidiş önceleri at arabaları, faytonlarla olurdu. Şimdi taksilerle korna çalınarak gidilip geliniyor. Eğer çalgı varsa, çalgıcılarla enstrümanlarını çalarak giderler, kız evi kapısında beklerler, dönüşte yine çalgı çalarlar. Kız evinde gençlerin çok olmadığı bir grup oğlan evinden gelecekleri beklemektedir. Misafirler geldikten sonra şeker ikram edilir. Bu şekeri yaşlılar yer, gençler yemeyip ceplerine koyarlar. Önceleri kahve de verilirmiş ve yine gençler kahveden bir yudum aldıktan sonra içmezlermiş, Şimdi kahve ikram edilmiyor. Biraz sohbetten sonra kız evinden yaşlıca biri ev sahiplerine hitaben, oğlan evinden gelenleri kastederek, ”ağaları gönderelim” der. Oğlan evine mensup yaşlı biri ”acelemiz yok, oturuyoruz gibi cevaplar verir. Bu diyalog bir müddet sonra tekrarlanır. Üçüncü seferde oğlan evinin vekili cevap vermez. O zaman şamdanla beraber çerez tepsisi, bir masanın üstüne konur, Çerez tepsisi ortalama 20 cm, çapında işlemeli, kalaylanmış kırmızı bakır tepsidir, Tepsinin ortasında küçük bir tas, içinde kına, kınanın üstünde de iki tane kırmızı kurdele bulunur. Kına tasının etrafında leblebi, kabuklu fındık, kabuklu fıstık, kızıl üzüm ve paşa şekerinden oluşan çerez vardır. Çerezin üstünde, kına tasının iki tarafında, iki tane ipek mendil bulunur. Şamdan ve tepsi ortaya gelince, şamdan yakılır. Kız evine mensup bir hafız Kuran okur, dua eder. Duadan hemen sonra oğlan evine mensup iki gençten bir şamdanı, diğeri tepsiyi alarak çıkarlar. Arkalarından bütün oğlan evi mensupları ”hayırlı mübarek olsun” temennileriyle dışarı çıkarlar. Yine arabalarla şehrin içinde gezerek güle oynaya oğlan evine gelirler. Yaşlıların bulunduğu odaya girilir. Şamdan yakılır. tepsi ortaya konur. Burada da bir hafız Kuran’dan kısa bir sure okur, dua eder. Daha sonra şamdan ve tepsi gençlerin bulunduğu bölüme getirilir. Burada yere bir halı serilir. Halının ortasına evli ve olgun bir kişi diz çökerek oturur. Bu şahsın sağına damat adayı, soluna bekar yada nişanlı olan sağdıç oturur. Evli şahıs önce damat adayının sağ elinin ayasına sonra sağdıçın sağ elinin ayasına birer parmak kına sürer, kırmızı kurdelalarla ellerini bağlar. Kurdelalar bağlanır bağlanmaz damat ve sağdıcın arkasında hazır bekleyen gençler her ikisinin de sırtını yumruklamaya başlarlar. Sağdıç, damadı korumakla görevli olduğu için, daha çok yumruk yer. Kına yakan şahıs herkese sırayla avuç avuç çerez dağıtır. Geç vakte kadar oturularak oyun oynanır, sohbet edilir.
Kayseri Yöresinde Dini Nikah Yapılması
Dini nikah önceleri düğün haftası içinde yapılırdı. Bu yüzden nikahları kıyılmamış gençler de, islam dinince birbirlerine haram ve ne mahrem oldukları için genellikle gerdeğe kadar görüşemezlermiş. Fakat bu anlayış gittikçe kaybolarak günümüzde hiç kalmamıştır. Şimdi dini nikah, söz kesimi ve kahveden sonra yapılıyor. Böylece birbirlerinin helallileri sayıldıklarından, aylarca nişanlılık devresi yaşayabiliyorlar, Dini nikah genellikle kız ve oğlan olmadan onların vekilleriyle yapılır. Vekiller genellikle ikişer erkek olur Vekiller kadınsa, bir erkeğe ilk kadın olması lazımdır. Vekillerin aklı başında ve kötülük yapmak istemeyecek, güvenilir insanlar olması gerekir. Nikahın kıyılması esnasında, daha çok oğlanın düşmanları (kızın da olabilir) gerdek gecesinde oğlanı iktidarsız kılmak için sihir ve büyü yaparak oğlanı bağlarlar. Bu bağlanmalar çeşitli yollardan yapılabilir. Duvara veya tavana çivi çakmak, bir ipi düğümlemek, ağzı açık bir i çakı bıçağını kapamak gibi… Bu gibi büyüsel hareketler hep nikah sırasında olacağı için, nikah kıyan hoca herkesin elini dizinin üstünde görmek ister. Nikahın kıyılacağı zaman ve mekan hoca ve vekillerden başka hiç kimseye bildirilmez. Bu gelenek hala devam eder ve nikahlar gizli kıyılır.
Kayseri Yöresinde Resmi Nikah Yapılması
Resmi nikah genellikle belediye nikah salonunda değil, kız evinde yapılır. iki tarafın yakın akrabaları toplanırlar. Nikah memurları bilinen seyir içinde nikahı kıyarlar. Nikah kıyılırken gelin ve güvey birbirlerinin ayaklarına basmaya çalışırlar. Burada erkek daha müsamahakardır. Nikah memurlarına kutu içinde şeker ikram edilerek uğurlanır. Nikah dan sonra, birbirlerine bir kurdele ile bağlanmış olan nişan yüzüklerini iki tarafın sevip saydığı bir erkek, genç çiftlere takar, alkışlarla beraber kurdelayı keser. Daha sonra misafirlerin çoğu gider. Kalanlar gelin ve güveyle fotoğraf çektirirler. Son yıllarda gelin ve güvey nikahtan sonra taksilerle gezdirilmeye başlandı. Ayrıca nişan için de ayrı bir toplantı yapılmadan nikahtan sonra kadınlar arasında nişan yapılıp, oğlan evinin hediyeleri veriliyor.
Kayseri Yöresi Gelin Alma Adetleri
Gelin kız çarşamba gecesi arkadaşlarıyla beraber bir odada yatar. Perşembe sabahı kahvaltıda katmer yapıp pastırma ile yerler. Oğlan evi cephesinde ise; damat, evli sağdıcı ve birkaç arkadaşıyla hamama gider. Hamam ücretini damat öder. Hamamdan çıkınca eve gelirler. Evde bir berber, damadı ve arkadaşlarını tıraş eder. Berbere para yerine bir havlu verilir. Tıraş dan sonra, daha önce kız evi tarafından damada gönderilen takım elbise giydirilir. Takım elbise bir çevrenin içinde gelmiştir. Çevre bir nevi bohçadır. Elbiseyi damada, bekar ve anne babası hayatta olan bir arkadaşı giydirir. Mükafat olarak da bahsedilen çevreyi alır. Bu işler öğleden sonra bitmiş olur. Bundan sonra damat, evli sağdıcı ile yalnız kalır. Sağdıç damada gerdek gecesi hakkında bilgi verir. Tekrar kız evindeyiz; Kız, öğleye doğru gelinliğini giyer arada çalgıcı kadınlar kız evinin yakınlarını eğlendirir. Öğleden sonra saat iki civarında, ekseriya kadınlardan oluşan oğlan evi kafilesi (bazen çalgılarla) gelin kızı almaya gelir. Yengeler içeri girip kızın koluna girerek yakınlarıyla vedalaştırılırlar. Kız dış kapıda annesinin, babasının ellerini öper, kardeşleriyle vedalaşır. Bu arada kız babası, kızının beline kırmızı bir kuşak ya da bir kemer bağlar. Bu, kızın bekaret nişanı, bakirelik belirtisidir. Buna da zaten ”bekaret kemeri” denir. Kız vedalaşma merasimi başlayınca ağlar. Kızın ağlamaması ayıp sayılır.
Kayseri Yöresi Düğünlerinde Davul Zurna İle Oynanan Halk Oyunları
PEKMEZ OYUNU
Oyunun belli bir ritim özelliği vardır. Oyun şu şekilde oynanır: Sağ ayakla başlar üçlü yürüme yapılarak sağ sol sağ sol ayak yere vurulur, vurulduktan sonra yukarı çekilir ve yere sağ ayağının yanına koyar, sağ ayak yukarı çekilerek yanlara iki kez sol yana ve bir kez sağ yana vurulur. Oyun hareketi aynı şekilde devam eder eller omuz uç göğüs kısmına kadar çekilir, sıra halinde ve beşten fazla kişi oluşana kadar devam eder. Bir nevi üçayak gibidir. Bu oyun genelde Pınarbaşı- Sarız İlçe ve Köylerinde oynanır.
EMİNE
Canlı ve hızlı bir oyundur. Bu oyun kadın ve erkek karışık olarak davul zurna eşliğinde oynanır. Elleri kavrayarak üçlü yürümelerle çift sol çift sağ ve zıplama hareketleri yapılarak davul zurna havası hızlandıkça kollar açılarak omuzlara atılır, aynı hareketler hızlı bir şekilde devam eder ve komutla biter. Pınarbaşı İlçe ve köylerinde oynanır.
KIYILI
Oyun dört bölümden oluşmaktadır. Dizi halinde başlayan oyuncular ortaya daire yapıp, oyun figürlerine geçerler. Kız ve erkeklerden oluşan oyuncular elleri bellerinde sekerek ve sağa sola kıvraklı gelinin yapmış olduğu yürüyüş tarzıyla hareket ederler. Daha sonra ikinci figüre geçerler. Beşer defa hep birlikte içe ve dışa ayak atarak oyunu devam ettirirler. Üçüncü figürde oyuncu eşler ellerini birbirlerinin omuzlarına koyarak oynarlar. Son figür olarak ta eşler yüz yüze gelmek şartıyla ellerin bir birine vurulması, sonra tutularak ilk figüre geçilir ve oyun böylece tamamlanmış olur.
ÖTE YÜZ
Bu oyun köy düğünlerinde oğlan evine gelen gençler arasında oynanmaktadır. Bu oyun kız evi tarafından seyredilmek için büyük özen içinde beklenilir. Bu oyunun oynama şekli: Oyuna dizi şeklinde başlanır. Ayak topukları sola, sağa konarak oyuna başlanır. Ayaklarla birlikte başlarda sola, sağa döner. Dizi daire şeklini alınca, sekerek topuk hareketlerine geçilir. Burada dire parçalara kopmak suretiyle ikişerli veya daha çok sayıda gruplara geçilir. Bu gruplar karşılıklı birbirlerine bakarlar. Sonra bu gruplar sağa, sola dönerek oyunu tamamlarlar. Geriye doğru hareketle yeniden diziyi oluşturup, oyunu bitirirler.
YUMRUK OYUNU
Bu oyun gece ve gündüz oynanabilir. Oyunda önce yumruk oyuncuları seçilir, iki taraflı dizilirler önce bir taraftan bir kişi oynayarak orta yere kadar gelir sırtını döner, karşı taraftan yine oynayarak gelen bir oyuncu ona hızlı bir şekilde vurur. Oyun dönüşümlü olarak bu şekilde devam eder. Yumruk kişinin duruş şekline göre kol pazusuna vurulur, sırt veya başka bir bölgeye vurulan yumruk geçersiz sayılır ve düğün yöneticileri tarafından cezalandırılır. Figür ve çalgısıyla izleyenlere heyecan veren ve davul zurna eşliğinde oynanan bu oyun zamanla terk edilmiştir.
SERÇE OYUNU
Bu oyun genellikle akşam veya geceleri oynanır. Özel bir çalgı havası vardır. Oyunda bir ebe ve on, on beş kişiden oluşan oyuncular yer almaktadır. Bu oyuncular baş taraftaki ebenin yaptığı her hareketi davul zurna eşliğinde çalan havaile birlikte tekrarlamak zorundadırlar. Bu hareketler ne kadar zor ve ilgi çekici olursa oyun o kadar heyecanlı olur. Hareketleri yapamayan oyuncuya ebe elindeki deri kemer veya benzeri bulunan bir nesneyle vurur. Bu hareketler oyuna has hareketler olduğu gibi ebenin bulduğu hareketlerde yapılmaktadır. Örneğin sırta çocuk almak, yerde takla atmak, komik hareketlerde bulunmak, yerde sürünmek, sırada bulunan oyuncuların burnunu tutmak, sırtına binmek, tek ayak üstünde sekmek, yanındaki oyuncuyu dövmek gibi daha birçok oyun figürü yapılarak oynanır.
YÜKSÜK OYUNU
Akşamları oynanan bir oyundur. Oyunda iki grup tarafı vardır. Yüksük oyunu için kullanılan altı fincandan birinin içine bir yüksük konarak bütün fincanlar ters çevrilir, karşı taraftan yüksüğün hangi fincanda olduğunu bulunması istenir. Yüksüğü bulan kişi kendi tarafına bir puan kazandırırmış olur kazandıramayan tarafa ise çeşitli cezalar verilir. Bu cezalar çoğu zaman zor ve yerine getirilmesi imkânsız gibi de görülür. Bu cezalardan bazıları kalburla su taşımak, tavana bağlanmış bir soğanı eller bağlı olarak ağzı ile alması gibi daha birçok çeşitli cezalar uygulanarak oynanan bir oyundur.
ZUMBUK OYUNU
Düğünlerde veya diğer toplantı günlerde oynanan bir oyundur. Odada oturanlar tarafından oynanır. Örneğin kız evinden iki erkek kişi odanın kapısında durur, odada bulunan kalabalık arasından her hangi bir kişi odanın ortasına çağrılır, çağrılan bu kişiye kız evinden gelen kişiler tarafından uygun bir ceza verilir. Bu cezalar genelde türkü söyleme, taklit yapma veya fıkra anlattırmak şeklinde olur. Eğer bu kişi istenilenleri yapamazsa önceden oyuna göre hazırlanmış dışı yumuşak içi sert nesnelerle doldurulmuş bir yastıkla dövülür.
TURA OYUNU
Deriden yapılmış kemer kullanılarak gençler tarafından oynanır. Gelin almadan önce kız eviyle oğlan evi arasında oynanır. Bu oyunda iyi koşmak önemlidir. Dayak yeme marifetinde oyunda olan gençlerin acıya karşı dayanıklılıklarını ispat etmesini gerektiriyor.
AVŞAR AĞIRLAMASI
Bu oyunu Kadın erkek beraber oynayabildiği gibi erkeklerden daha çok kadınların oynadıkları bir oyundur. Aslında davul zurna ile de oynanan bir oyundur. Oyun çok aksaktır, ağır bir şekilde oynanır. Oyun ritmini yakalamak çok zordur, yanlama hareketlerle oynanır Bu oyun Yapı ve Kredi Bankası’nın 1960’lı yıllarda düzenlemiş olduğu şenlikte, Pazarören ’den katılmış olan ekip bu oyunu bütün Türkiye’ye ve yurt dışına tanıtmıştır. Oyunun notasının tamamı Ruhi Su tarafından hazırlanan “100 Türk Halk Oyunu” adlı eserde mevcuttur.